#rozevod

Vandaag deelde Studio Brussel, een Belgische nationale radio zender, een filmpje waarin een aantal bekende Vlamingen hun rijbewijs tonen. U zal zich afvragen waarom? Linde Merckpoel legt het zelf uit op het einde van het filmpje: ‘Deel ook jouw gênante rijbewijs foto met de hashtag #rozevod. Want lachen… helpt.’

Ok, u bent nog steeds niet mee? Niet erg. We nemen er even wat andere vakliteratuur bij:

Flair vindt deze actie duidelijk ook hilarisch en legt nog even uit waarom Studio Brussel deze ludieke oproep heeft gelanceerd:

‘Een papieren rijbewijs is onbeperkt geldig, maar als je niet meer lijkt op de foto, riskeer je een serieuze boete. Als de politie ontdekt dat je pasfoto niet meer geldig is, krijg je twee weken de tijd om die te veranderen.’

Hi-la-risch toch! Iedereen die foto’s van zijn rijbewijs post op sociale media. Ik hoor u al denken, wie gaat dat in godsnaam doen. Wel, neem de proef eens op de som en google eens op ‘rozevod’ of zoek op de sociale media eens naar #rozevod.

Persoonlijk denk ik dat vooral mensen met kwaadwillige bedoelingen dit hi-la-risch vinden. Ze krijgen op deze manier identiteitsgegevens van verschillende mensen op een presenteerblaadje.

En dat identiteitsfraude niet uit de lucht is gegrepen bleek enkele dagen geleden nog. De bekende zwemmer Pieter Timmers is onlangs slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Terroristen sloten op basis van zijn naam en geboortedatum een contract af bij een energieleverancier.

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170311_02775130

Ik denk dat ondertussen veel mensen het lachen vergaan is. Niet in het minst Studio Brussel zelf, dat de tweet en bijhorend filmpje offline heeft gehaald. Maar hopelijk ook de mensen die foto’s van hun rijbewijs online hebben gezet.

Wat nu?

  • Als je zelf een foto van je rijbewijs hebt gepost op sociale media, verwijder deze dan zo snel mogelijk in de hoop dat ze nog niet geïndexeerd is door de verschillende zoekmachines.
  • Wat Studio Brussel betreft zou het goed zijn als ze dit voorval gebruiken als een kans om (het groot aantal) luisteraars die ze dagelijks bereiken bewust te maken over online privacy risico’s.
John Opdenakker

John Opdenakker

Blogger | #Infosec | #AppSec | Security awareness | Occasional Public Speaker | Cycling | Running | Enjoying life