Opgepast voor oplichters op 2dehands.be

Het is niet nieuw dat zoekertjes websites een geliefd doelwit zijn voor (online) criminelen. Maar vandaag kreeg ik er voor het eerst zelf mee te maken. Ik plaatste volgend zoekertje op www.2dehands.be

En nog geen tien minuten later ontving ik een e-mail van 2dehands.be met de melding dat ik via chat een reactie op mijn zoekertje had ontvangen. Het chat bericht zag er als volgt uit:

Op het eerste zicht kan het raar lijken dat een Franstalige gebruiker je contacteert i.v.m. een Nederlandstalig zoekertje. Maar ik heb al meerdere malen een artikel verkocht aan Franstalige gebruikers, ook nadat de communicatie via chat was verlopen. Dus dit hoeft op zich niet verdacht te zijn.

Wat me in dit geval echter opviel is dat het gebruikersprofiel vandaag aangemaakt is en dat de persoon in kwestie via chat vraagt om hem een e-mail te sturen. Dit is heel vreemd, waarom niet gewoon verder chatten? De reden is vrij simpel, deze chat boodschappen zijn geautomatiseerd door de oplichters. Ik heb de proef op de som genomen en identiek hetzelfde zoekertje opnieuw geplaatst. En je raadt het al, binnen de 10 minuten had ik een gelijkaardige reactie via chat.

Benieuwd als ik ben, wilde ik weten hoe dit verder ging en ik besloot naar dit e-mail adres te mailen. Tip, doe dit met een email account die je verder niet gebruikt, het kan je een hoop spam in de toekomst besparen.

Zie hier het antwoord dat ik niet veel later ontving:

Dit bevestigt dat we te maken hebben met oplichters. Wat onmiddelijk opvalt in deze phishing e-mail zijn de zeer algemene bewoordingen, bv. “votre bien”, “l’article(s)”. Merk ook op dat de persoon in kwestie nu blijkbaar uit Frankrijk komt en niet uit Waremme Bleret zoals in zijn profiel op 2dehands.be. Er wordt ook gevraagd om persoonlijke gegevens door te sturen die helemaal niet nodig zijn om een artikel te verkopen.

Het is duidelijk dat ik niet de enige ben die benaderd is door gebruiker “Ndj”. Zoals je hier kan zien heeft de gebruiker een rode ster achter zijn naam gekregen nadat iemand hem een negatieve beoordeling heeft gegeven.

En uiteindelijk is de chat zelfs helemaal niet meer beschikbaar, hopelijk omdat de gebruiker door 2dehands.be geblokkeerd werd.

Enkele uren later kreeg ik weer een reactie via chat op een zoekertje. Deze keer niet met de vraag om terug te mailen, maar wel weer een profiel dat vandaag is aangemaakt, en bovendien een telefoon nummer dat niet overeenkomt met de opgegeven locatie, Diepenbeek.

Om dit in de toekomst te vermijden heb ik de optie om me te contacteren via chat uitgeschakeld. Je kan dit doen op volgende pagina: https://www.2dehands.be/beheer/contactvoorkeuren/.

Ik raad je aan om dit ook te doen. Indien je toch wil dat mensen je via chat kunnen contacteren, opgepast voor deze oplichtingspraktijken!

John Opdenakker

John Opdenakker

Blogger | #Infosec | #AppSec | Security awareness | Occasional Public Speaker | Cycling | Running | Enjoying life